[...] dieta sportowca powinna zawierać około 8-10g węglowodanów na kilogram masy ciała, a ich głównym źródłem powinny być produkty żywnościowe takie jak: ryż, kasza, makaron, pieczywo, owoce, soki owocowe oraz ziemniaki, a także odpowiednie preparaty (CARBO). Wysoki poziom glikogenu w mięśniach można utrzymać także poprzez stosowanie diety [...]
[...] w 100% wędruje do komórek tłuszczowych. Jeżeli chodzi o węglowodany to szczególną uwagę skupiamy na produktach zawierających ich złożone formy, jak płatki owsiane, ciemne pieczywo, ryż, kasze, makarony razowe itp. Produkty te powinny znajdować się przede wszystkim w posiłkach poprzedzających trening. Na prostsze formy węglowodanów możemy sobie [...]
[...] w 100% wędruje do komórek tłuszczowych. Jeżeli chodzi o węglowodany to szczególną uwagę skupiajmy na produktach zawierających ich złożone formy, jak płatki owsiane, ciemne pieczywo, ryż, kasze, makarony razowe, itp. Produkty te powinny znajdować się przede wszystkim w posiłkach poprzedzającym trening. Na prostsze formy węglowodanów możemy sobie [...]
[...] częściej ryby, drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę; - Jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych; - Jeść produkty zbożowe z tak zwanego grubego przemiału, czyli ciemne pieczywo, kasze; - Pić dużo płynów, najlepiej soków i wody mineralnej. Organizm nie będzie narażony na odwodnienie, a jednocześnie zaspokojone zostanie zapotrzebowanie na [...]
[...] częściej ryby, drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę; - Jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych; - Jeść produkty zbożowe z tak zwanego grubego przemiału, czyli ciemne pieczywo, kasze; - Pić dużo płynów, najlepiej soków i wody mineralnej. Organizm nie będzie narażony na odwodnienie, a jednocześnie zaspokojone zostanie zapotrzebowanie na [...]
[...] się wchłaniają, niższy indeks glikemiczny, błonnik (dłużej jesteśmy nasyceni, nie odczuwamy nagłego ssania jak to jest w przypadku cukrów prostych). Główne źródła: ciemne pieczywo, ciemny makaron, ciemny ryż Złe cukry – proste: wysoki indeks glikemiczny powoduje że cukier uwalnia się znacznie szybciej. Odczuwamy głód ponieważ wyrzut insuliny [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
[...] prawie codziennie). Nie stołuje się w restauracjach ze śmieciowym jedzeniem. Źródłem węglowodanów w moich posiłkach jest: - makaron - ryż brązowy - płatki owsiane - ciemne pieczywo razowe - kasza - warzywa i owoce Źródłem białka w moich posiłkach jest: - mięso, głownie pierś z kurczaka, wieprzowina i wołowina - jajka - twaróg półtłusty - biały [...]
[...] częściej ryby, drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę; - Jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych; - Jeść produkty zbożowe z tak zwanego grubego przemiału, czyli ciemne pieczywo, kasze; - Pić dużo płynów, najlepiej soków i wody mineralnej. Organizm nie będzie narażony na odwodnienie, a jednocześnie zaspokojone zostanie zapotrzebowanie na [...]
[...] je około treningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku" Źródłami węglowodanów są: * kasze np. jęczmienna, gryczana, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo * miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy * owoce - źródło fruktozy „Tam gdzie są potrzebne, dodajemy węglowodany." D- jak Dziesięć wskazówek [...]
[...] białka sery - 20% białka mleko- 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce - 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica - 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze - 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka [...]
[...] białka sery — 20% białka mleko— 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce — 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica — 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze — 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka [...]
[...] albo zwiększ spożycie płatków owsianych i fasoli. Jednak posiłek potreningowy nie powinien być bogaty w błonnik, lecz w węglowodany proste ( kartofle, biały ryż, sok i białe pieczywo oraz miód). Powodują one większą regenerację aniżeli błonnik. 4. Amerykański żeń - szeń: Stosowany od tysięcy lat. Jeden gram połknięty na [...]
[...] dnia. Więc dodajemy je okołotreningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku. Źródłami węglowodanów są: * nasiona - kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo - biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu. - miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy - owoce - źródło fruktozy Tam gdzie są [...]
[...] będzie efektywniejsze. Na śniadanie wybieramy produkty zbożowe zawierające dużo błonnika, a więc musli, płatki owsiane, czy inne niedosładzane śniadaniowe, lub ciemne pieczywo. Do tego produkty mleczne, niesłodzone- jogurty naturalne, kefir, maślankę, sery białe, mleko. Ze względu na wczesną porę nie musimy się przejmować zawartą w nich [...]
[...] Co musisz zrobić, znaleźć pożywienie, które będzie lekko strawne i dostarczy Ci dużo energii. Przedmeczowe przekąski mogą zawierać warzywa i owoce oraz niektóre lekkie pieczywo. Oczywiście nie wszystkie warzywa i owoce są dobre przed meczem. Musisz wybrać te, które zawierają dużo węglowodanów. Niektóre z nich to jabłka, brzoskwinie, [...]
Poszukuję programu, który liczyłby po podaniu ilości produktów wartości odżywcze danego posiłku. Np. podaję 200g sera białego półtłustego, 100 g pieczywo ciemne, 20g masło, 100g pomidor itp. (oczywiście produkty wybieram z jakiejś bazy produktów) i mam podsumowanie. Tłuszcze ??g Węglowodany ??g Białko ??g
[...] 41 -klatka: 112 -udo: -talia: 102 5. STAŻ NA SIŁOWNI: kilka lat z przerwami 6. DIETA: -białko: nie licze gr. ryby, odrzywki bialkowe,piers z kurcz. -węglowodany: ryze, pieczywo ciemne, warzywa owoce surowe,gotowane. -tłuszcz: smazone tylko mieso do godz 14tej brak danych w gr. 7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: cykl [...]